Blond bier

Blond bier is een populair type bier. Er zijn echter wel verschillende varianten op blond bier, terwijl ze niet allemaal “blond” genoemd worden. Wij leggen graag even uit wat blond bier is en welke types er zijn.

Wat is blond bier?

Een blond bier dankt zijn naam aan de kleur; goudgeel. Over het algemeen is het een bier van hoge gisting, maar ze bestaan ook van lage gisting. Dit type staat bekend als dort, of als het nog veel bekendere pils. Blond bier drinkt over het algemeen heel soepel weg en is daarom toegankelijk voor de gemiddelde bierdrinker. Door het gebruik van lichte moutsoorten, is de spraak niet direct heel uitgesproken. Hop en gist voeren hierdoor de boventoon. In Engeland worden blonde bovengistende bieren vaak pale ale genoemd en in Duitsland zijn ze vaak ondergistend. Staat er op het flesje “blond”, dan is dit vaak een bovengistend bier uit België, Nederland of in mindere mate Frankrijk.

Trek gekregen in een blond biertje? Zie hier een selectie of bekijk ze allemaal!

Soorten blond bier

Door net een beetje het recept hier en daar aan te passen, zijn veel verschillende type blonde bieren ontstaan:

  • Tripel: niet elke tripel is een blond, maar tegenwoordig heel vaak wel. Een tripel is net wat zwaarder (ongeveer 8%) dan de “gewone” blond.
  • Sterke blond: de sterke blond is ook een sterkere (hoog alcoholpercentage) van blond bier. Het lijkt op een pils, maar is voller van smaak en dus een stuk zwaarder.
  • IPA: een IPA is een bier waar veel hop aan toegevoegd is. Het bier is vaak een stuk bitterder en aromatischer dan een regulier blondje.
  • Hoppenbier: lang geleden werd hop nog niet gebruikt voor het brouwen van bier. Hiervoor werden kruiden gebruikt om het bier op smaak te brengen. In de loop der jaren is men hop gaan gebruiken, wat leidde tot de naam “hoppenbier”.
  • Kölsch: een biertype ontstaan in Keulen. Een bier met een laag alcoholpercentage, wat ervoor zorgt dat het gevaarlijk makkelijk wegdrinkt.
  • Saison: een saison is een blond bier, wat lang vergist. Hierdoor wordt veel suiker uit het bier onttrokken, wat ervoor zorgt dat het een kenmerkende droge smaak krijgt. Ook is dit bier vaak kruidig van smaak en leent het zich goed voor experimentele toevoegingen van ingrediënten.