Wat is saison bier?

Saison bier is een droog en kruidig bier, dat zijn oorsprong kent in Henegouwen in België. Over het algemeen is het bier goud- tot amberkleurig en kent het een alcoholpercentage tussen de 5 en 6,5%. Het is een bier van hoge gisting met tevens een hoge vergistingsgraad, wat betekent dat veel suikers worden omgezet in alcohol. Hierdoor verliest het bier zijn zoetheid en krijgt het een droge smaak. Veelal is het bier door de toevoeging van kruiden en specerijen en de gebruikte gist ook kruidig van smaak.

Geschiedenis van saison bier

Saison is het Franse woord voor “seizoen”. De logica vertelt ons dus al dat saison een seizoensbier is. Het bier werd in de winter gebrouwen zodat de arbeiders op het platteland dit tijdens het seizoen van de oogst konden drinken. Omdat dit op het land werd gedronken, maar er uiteraard wel gewerkt diende te worden, had dit bier een laag alcoholpercentage van zo’n 3%. Het bier werd ook iets extra gehopt, zodat – net als bij de oorsprong van de IPA – het bier langer houdbaar bleef.

Trek in een saison gekregen? Dat snappen we! Zie hier een selectie of bekijk ze allemaal!

Wanneer is bier een saison bier?

Er is een lijst met criteria opgesteld waar een bier aan moet voldoen, om een saison te mogen heten. Op twee aspecten mag het bier afwijken van de lijst. Zodoende kunnen saisons dus ook buiten Henegouwen gebrouwen worden.

  • Hoge gisting met (lange) nagisting
  • Gebrouwen in Henegouwen
  • Alcoholpercentage tussen de 5 en 6,5%
  • Kleur is donkerblond tot amber
  • Een dorstlessend karakter
  • Goed gehopt en/of gekruid
  • Hoge vergistingsgraad, waardoor het bier een droge smaak heeft
  • Afgevuld in flessen van 75 cl
  • Een regionaal karakter
  • Vooral bestaand uit gerstemout

Een heel bekende saison is de Saison Dupont.